Türkiye’de mesleki-teknik eğitim; bireylerin öneminin topluma sağladıkları hizmetin faydası ile ölçüldüğü, nitelikli insan gücü yetiştirilmesine yönelik bir sistem olarak gelişme göstermektedir. Aksaray'da mesleki-teknik eğitimin yetersizliği, ara elaman adaylarının iş dünyasının istediği özelliklere sahip olmaması ve işletmelerin ara eleman ihtiyacını karşılamada zorlanması sosyal, ekonomik ve yönetsel pek çok engel ya da sorunla ilişkilendirilebilmektedir. Türkiye İş Kurumu, İşgücü Piyasası Araştırması Aksaray İli 2022 Yılı Sonuç Raporu’na göre ara eleman ihtiyacı en çok olan meslekler arasında gazaltı(Mıg-Mag) kaynakçısı bulunmaktadır.
İhtiyaçtan hareketle 2022 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında Şehit Atıf Akay Mesleki Eğitim Merkezi bünyesinde gaz altı kaynakçılığına yönelik mesleki eğitim atölyesi kurulmuştur. Proje 2023 yılı içerisinde tamamlanmış ve 2024 yılı ilk çeyreği itibarıyla 187 öğrenci istihdam edilmiştir ancak yapılan saha araştırmalarında ihtiyacın halen devam ettiği tespit edilmiştir.
Sanayide toplumsal cinsiyet eşitliği ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2024 Teması olan "Kadın Girişimciliği/Kadın İstihdamı"nı desteklemek adına gelir düzeyi düşük olan 15 kadına gaz altı kaynakçılığı eğitimi verilmesi, sonrasında istihdamlarının desteklenmesi planlanmıştır. Bu kapsamda Ahiler Kalkınma Ajansı koordinasyonunda; Aksaray Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Aksaray Milli Eğitim Müdürlüğü, Aksaray İŞKUR Müdürlüğü, Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası, Aksaray Girişimci İş Kadınları Derneği iş birliğinde “Kaynak Benim İşim” faaliyeti başlatılmıştır ve iş birliği protokolü imzalanmıştır. Eğitimler, Ajans koordinasyonunda 2022 SOGEP uygulaması kapsamında kaynak atölyeleri kurulan Şehit Atıf Akay Mesleki Eğitim Merkezi bünyesinde, Eğitim Merkezi eğitmenleri tarafından gerçekleştirilecektir. Sonrasında, kadınların istihdamı için özel sektör iş birliği görüşmeleri devam etmektedir.