2015 yılı Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında desteklenen “Hayat Boşluk Kabul Etmez” projesinde elde edilen başarılı sonuçların diğer bölge illerine de yaygınlaştırılması için Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu toplantısında alınan karar gereğince Kırıkkale Valiliği himayesinde, proje yürütücüsü Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğünün koordinasyonunda 23.03.2016 tarihinde tanıtım programı düzenlenmiştir.
Kırıkkale Valisi Sayın Ali KOLAT’ın katılımcıları kabulü ve projenin önemine ilişkin değerlendirmelerinden sonra, Sağlıklı Yaşam Evi incelenmiş, sosyal hayata tekrar katılmaya çalışan hedef kitle ile görüşülmüş ve daha sonra Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğünde toplantı gerçekleştirilmiştir. Toplantıda proje ortağı olan Kırıkkale İl Emniyet Müdürlüğü, Kırıkkale Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, Kırıkkale Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve MÜSİAD Kırıkkale Şubesi yetkilileri de hazır bulunmuştur.
Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Sayın Dr. Mustafa UZUN, yaptığı konuşmada; “Kırıkkale genelinde özellikle 18 yaş üstü madde bağımlısı bireylerin AMATEM’de uygulanan tıbbi tedavilerinin tamamlanması sonrasında, Sağlıklı Yaşam Evinde rehabilite edilmeleri ve tekrar yaşama tutunarak sosyal hayata entegrasyonlarının sağlanması hedeflenmiştir. Bu doğrultuda daha önce kurmuş olduğumuz Sağlıklı Yaşam Evinde (İki katlı ve bahçeli hizmet binası) hafta içi mesai saatleri arasında faaliyetlerde bulunmaları için gençlerimiz evlerinden alınarak bu merkeze getirilmektedir. İl Sağlık Müdürlüğümüzde proje yürütücüsü tarafından belirlenen faaliyetler yapılarak gün sonunda proje koordinatörüne rapor sunulmaktadır.
Sağlıklı Yaşam Evinde uygulanan program kapsamında; Emniyet Müdürlüğümüzden bir görevli eşliğinde Psikolog görüşmeleri (Haftada 4 gün bireysel görüşmeler, Haftada 1 gün grup terapileri ve SAMBA eğitimi) yapılmaktadır.
Kırıkkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile koordineli bir şekilde madde kullanım sıklığı göz önüne alınarak riskli 20 okul belirlenmiş ve okul müdürleriyle yapılan değerlendirmelerden sonra psikoloğumuz tarafından ailelere eğitim verilmiştir.
Kırıkkale İl Müftüğünden din görevlileri ile milli-manevi değerler eğitimi (Haftada 4 gün 2'şer saat olarak planlı bir şekilde) yapılmaktadır.
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünce görevlendirilen deneyimli antrenörler eşliğinde sportif (Haftada 3 gün öğleden sonra) ve sanatsal faaliyetler (Haftada 2 gün öğleden sonra) yapılmaktadır. Sağlıklı Yaşam Evinde hedef kitle için saz, gitar, ud, ney, darbuka, keman gibi müzik aletleri alınmış olup, gençlerimizin ilgileri doğrultusunda müzik dersleri verilmektedir.
Ayrıca, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünce durum tespiti yapılarak maddi ve psikolojik destek ihtiyacı olanlara gerekli yardımlar sağlanmaktadır.
Yeni yaşamlarına başlarken kimseden izole olmadan kendilerine güven duyarak rahatça sosyal hayata entegrasyonlarını sağlamak amacıyla bireylere Halk Eğitim Müdürlüğünün destekleri ile meslek edindirme kursları verilmiş ve İŞKUR ile yaptığımız ‘’Toplum Yararına Program’’ kapsamında maddeyi bırakmak isteyen bireylerin rehabilitasyon sürecine yardımcı olmak için ağaç dikimi, çevre düzenlemesi vb. konularda iki dönem (10+10 gencimiz İl Sağlık Müdürlüğünce, 6 gencimiz ise STK'lar tarafından) istihdam sağlanmıştır.
İl dışı kültürel geziler programı kapsamında ise; Çanakkale, Konya, Kayseri ve Uşak gibi illerimize Devlet büyüklerimiz başta olmak üzere ziyaret turları yapılmıştır. Proje kapsamında bulunan gençlerimizin motivasyonu ve önemli olduklarını hissetmeleri açısından bu ziyaretlerin faydalı olduğunu gözlemlenmiştir.
Amacımız maddeyi bırakmak isteyen bireyleri tıbbi tedavi sonrasında düzenli bir hayata adaptasyonlarını sağlamak ve nihayet istihdam edilerek kendilerine ve topluma faydalı bir hale getirmektir. Bu zamana kadar programa alınan 45 gencimizden 25 tanesi maddeyi tamamen bırakmışlardır.” dedi.
Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Sayın Mehmet Fatih YILDIZ yaptığı konuşmada “Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğünün Ajansımıza sunmuş olduğu proje 102 proje arasından başarılı bulunmuş ve desteklenmeye hak kazanmıştır. Projenin uygulama süresince Ajansımızın yaptığı izleme değerlendirme faaliyetlerinde projenin başarılı bir şekilde yürütüldüğü ve çok faydalı sonuçlar alındığı görülmüştür. Proje; birçok kurumu ve bir STK’yı aynı hedefe odaklayarak etkin bir işbirliği tesis edebilmesi, sosyal kalkınmaya sağladığı doğrudan katkı ve konunun önemi nedeniyle örnek teşkil etmektedir. Bu bağlamda Yönetim Kurulumuz; projenin bir iyi uygulama örneği olarak diğer bölge illerine de yaygınlaştırılabilmesi için toplam 250.000,00 TL bütçe ayırmıştır. Bu miktar tabi ki tüm faaliyetler için yeterli olmayacaktır ancak başlatıcı etki sağlayacaktır. Bu vesileyle, projede emeği geçen tüm kurumlara teşekkür ederim.”dedi.
Projenin ortağı olan Kırıkkale İl Emniyet Müdürlüğünü temsilen konuşma yapan Çocuk Şube Müdürü Sayın Mehmet DOĞAN; “Uyuşturucu ile mücadelenin hassas bir konu olduğunu, kurumların hep birlikte dayanışma içerisinde çalışması gerektiğini ve bu projenin bir çok yönüyle örnek teşkil ettiğini belirtmiş, uyuşturucu ile mücadele kapsamında emniyet güçlerinin yaptığı başarılı çalışmalardan bahsederek suça eğilimli ve madde bağımlısı olan gençlerin rehabilitasyonu için İl Müdürlükleri tarafından yürütülen “Umuda Yolculuk’ projesi hakkında ayrıntılı bilgi vermiştir.
Proje ortaklarından Kırıkkale Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünü temsilen İl Müdürü Sayın Rıfat ÜNLÜ yaptığı konuşmada “Proje süresince gerçekleştirdikleri faaliyetlerden bahsederek tüm tesislerin ve antrenörlerin gençlerin emrinde olduğunu belirtmiş, kurumları adına ellerinden gelen desteği verdiklerini ifade etmiştir.”
Soru-cevap bölümünün ardından yaptığı kapanış konuşmasında İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa UZUN; desteklerinden dolayı Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Sayın Mehmet Fatih YILDIZ’a ve böyle hassas bir konuya ilgi gösterip uygulamanın yayılması noktasında emek sarf ettikleri için Aksaray, Kırşehir, Nevşehir, Niğde illerinden gelen kurum amirlerine teşekkür etmiş, proje uygulama konusunda her zaman destek sağlayacaklarını belirtmiştir.