Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) hükümetler, uluslararası kalkınma ajansları, çiftçi örgütleri, Birleşmiş Milletler’e bağlı kuruluşlar ve sivil toplum örgütleriyle işbirliği içinde yürüttüğü faaliyetlerden biri de Nevşehir’in Göreme Kasabası’nda gerçekleştirildi.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 66. Oturumunda, her yıl kutlanan “Dünya Gıda Günü” kapsamında 2014 yılının “Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı” olarak ilan edilmişti. Bu vesileyle sürdürülebilir aile çiftçiliğine olanak sağlayan tarımsal, çevresel ve sosyal politikaların geliştirilmesini desteklemek amacıyla, FAO, Ahiler Kalkınma Ajansı (AHİKA) ve İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ortaklaşa “Aile Çiftçiliği Toplantısı’’ düzenlendi.
27 Ekim 2014 tarihinde Göreme Belediyesi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantı, AHİKA Genel Sekreteri Mehmet Fatih Yıldız’ın açılış konuşmasıyla başladı. Yıldız konuşmasında AHİKA’nın görev alanındaki iller açısından aile işletmeciliğinin tarımsal üretim açısından önemli olduğunu vurgulayarak, Ahiler Kalkınma Ajansı olarak bugüne kadar içinde aile işletmelerinin de desteklendiği ve farklı alanlarda olmak üzere projelere yaklaşık 60 milyon TL’lik hibe desteği sağladıklarını ve bu desteklerin süreceğini ifade etti.
Programda sırasıyla Yeni Yaylacılık Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Melek Özdemir, Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil, Nevşehir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Okan Yılmaz’ın konuşmaları ile devam etti.
Programda konuşan FAO Türkiye Temsilcisi Yuriko Shoji, dünyada 570 milyonun üzerindeki tarımsal işletmenin 500 milyondan fazlasının aile çiftçiliği olarak yönetildiğini belirtti. Shoji, “kaynaklara erişimleri kısıtlı olmasına rağmen aile çiftçileri dünyadaki gıda üretiminin yüzde 80'ini gerçekleştiriyor. Özellikle geçimini aile çiftçiliğinden sağlayanların yüzde 70'i dünyanın gıda güvenliğinden yoksun olarak nüfusun yoğun olduğu kırsal bölgelerde yaşıyor. Açlığa karşı verilen mücadeleyi kazanmak için siyasi kararlılık, bütünsel bir yaklaşım ve sosyal katılım önemlidir” dedi.
Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan ise, Nevşehir’de tarımın Türkiye'de giderek büyüyen ve gelişen tarım işletmelerinin aksine küçük aile işletmelerinde; sadece ekonomik kazanımlar için değil aynı zamanda aile bireylerinin ve şehirde yaşayan yakınlarının gıda ihtiyacını karşılamak için yapıldığını belirtti ve bu nedenle FAO’nun aile çiftçiliği yılını önemsediklerini söyledi. Ayrıca Türkiye’de ekonomik olarak faaliyet gösterebilecek tarım işletmelerinin büyüklüklerinin artırılması gerektiği konusunda görüşlere katılmakla birlikte başta kırsal alanda yaşayan insanlarımızın ki bunların neredeyse tamamı aile işletmeleridir, geçimliğini sağlaması, biyo-çeşitliliğimizin koruma altına alınması, kültürel zenginliğimizin ve mutfak kültürümüzün korunması gibi nedenlerden dolayı aile çiftçiliği vazgeçemeyeceğimiz bir olgudur. Bugün şehirlerde tükettiğimiz gıda ürünlerinin birçoğunun kaynağı kırsal alanımızda keşfedilmiş ve yaşatılmış yöresel ürünlerimizden gelmektedir diyerek aile çiftçiliğinin önemini vurguladı.
Konuşmalar FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Akın’ın “Uluslararası Aile Çiftçiliği” konulu sunumu ile sona erdi.
Program, katılımcılara hediyelerinin takdim edilmesinin ardından yerel ürünler sergisinin gezilmesi ile son buldu.