Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından 2012 yılında tamamlanan Sektörel Rekabet Edebilirlik Analizi çalışmasının devamı niteliğindeki TR71 Düzey 2 Bölgesi (Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Niğde) Kümelenme Çalışmaları kapsamında yapılan analizler ve değerlendirmeler, Kırşehir merkezli olmak üzere bölge sınırları içinde kırmızı et sektörünün kümelenmede başarı şansı yüksek sektörlerin başında geldiğini gösterdi. Bu çerçevede AHİKA, Kırşehir merkezli kırmızı et sektörü ile ilgili olarak sektör iyileştirme ve kümelenme çalışmaları başlattı ve bu kapsamda, Kırşehir’de Kırmızı Et Sektörü Kümelenme Strateji Çalıştayı gerçekleştirdi.
İlgili paydaşlarla birlikte öncelikle söz konusu sektörün küme haritasını ve rekabetçiliğini ortaya koymak ve daha sonra da sektör stratejisini belirlemek amacıyla Kırşehir’de gerçekleştirilen çalıştaya Kırşehir Valisini temsilen Vali Yardımcısı Özkan Demirel, Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, AHİKA Genel Sekreteri Mehmet Fatih Yıldız, akademisyenler, Tarım İl Müdürlükleri ve oda temsilcileri ile özel sektör işletmelerinden temsilciler ve ajans personeli katıldı.
Toplantının açılışında konuşan AHİKA Genel Sekreteri Mehmet Fatih Yıldız, Kırmızı et sektörünün bölge için önemine ve Çalıştayın amaçlarına değinerek, bu gibi çalışmalarla belirlenecek sektör stratejisinin, bölgenin bundan sonraki dönemlerde sektörün gelişmesi ile ilgili yol haritası niteliğinde olacağını belirtti.
Kırşehir Vali Yardımcısı Özkan Demirel ise Bölgemizde TR71 illeri (Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Niğde) arasında %40’lık oranla en fazla kırmızı et üretiminin Kırşehir’de gerçekleştiğini belirterek, “Kırşehir ili başta olmak üzere Bölge’de üretilen sığır etinin en etkin şekilde değerlendirilmesini sağlayacak sistemlerin kurulmasının Bölgeye ve Kırşehir’e katkı sağlayacaktır. Bu kapsamda TR71 Düzey 2 Bölgesi 2014 - 2023 Bölge Planı’nda belirtildiği üzere Kırşehir merkezli alt bölge kırmızı et ve et ürünleri üretim merkezi olarak planlanmaktadır” şeklinde konuştu.
Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci ise hayvancılık ve kırmızı et sektörünün illeri için önemini hatırlatarak kümelenmenin önemine değindi. Bahçeci, kümenin bir parçası haline gelen bir firmanın bilgiye, teknolojiye ve destek kuruluşlarına ulaşmada küme üyesi olmayan firmaya göre bir adım önde olacağını ve avantaj sağlayacağını ifade etti.
Açılış konuşmalarının ardından AHİKA Planlama, Programlama Ve Koordinasyon Birimi Başkanı Ufuk Kırmızı tarafından katılımcılara küme tanımı ve Çalıştay yöntemi hakkında bilgi verildi. Daha sonra katılımcıların katkısıyla “Küme Haritası” ve “Rekabet Elmas Modeli” oluşturuldu.
Çalıştayın öğleden sonraki bölümünde ise katılımcılar 4 ayrı alt grupta, grup çalışmaları gerçekleştirdi. Gruplardan çıkan sonuçların sunumu ile Çalıştay sona erdi.